Patriciërswoning 17e eeuw

De eetkamer, aan voorzijde woning, is uitgebreid met een leeshoek die uitgeeft op de binnenkoer dmv een 4-delige terrasdeur. Het oorspronkelijke stucwerk-plafond is vervolledigd en gerestaureerd, met een overgang naar de vide vanuit bureau op 1° etage, waardoor een zee van daglicht binnenvloeit vanuit een volledig glazen achtergevel. Onder die vide bevindt zich een boekenkast opgebouwd uit afzonderlijke eiken planken, die zich als een ladder naar boven begeeft. Ook de schoorsteen met afgeschuinde hoeken is in ere hersteld, met daaronder een haardmantel in geplooide staalplaat. Door de historiek van de woning waren er 2 toegangen tot de gewelfde kelders, de keldertrap in de eetkamer is bedekt met een glazen passerel van muur tot muur om dit oorspronkelijk 17e-eeuws element te bewaren, aan weerszijden optisch verlengd dmv een bed van witte marmerkeien.

In het oorspronkelijk 17e-eeuwse pand was er geen toilet op gelijkvloers. We hebben dit dan zodanig ingepland in de architectuur dmv een massief eikenhouten volume op het einde van de majestueuze inkomhall, waar tevens de antieke stucwerk-plafonds werden gerestaureerd. Dit gastentoilet is betegeld met de originele kleitegeltjes in oker en antraciet, die voorheen dienst deden als vloertegels inkomhall, de rest van deze ruimte is volledig in antracietkleur uitgevoerd, inclusief het sanitair. Rechtover het toilet bevindt zich de kelderdeur met bovenaan een gerecupereerde bovenwaaier in smeedijzer.

De toegangsdeur naar zitkamer, achteraan in de woning, is een verlengstuk van het eikenhouten volume (gastentoilet), en is opgevat als een vouwdeurwand. De vestiaire links biedt tevens doorkijk naar de achtergelegen leeshoek (annex eetkamer), dmv een helderglazen paneel.  

Diezelfde vouwdeur plooit zich aan zijde zitkamer langsheen een uitspringende hoek, zodat het concept "binnendeur" in feite wordt herleid tot een eikenhouten wand, in het verlengde van het gastentoilet (als het ware een volume-uitbreiding). De zitkamer geeft uitzicht op de binnenkoer, met aan rechterzijde een dubbele terrasdeur. 

In gesloten stand wordt de plooideur een sobere massief eikenhouten wand, die zorgt voor een warm aangenaam effect naast de open haard.

Zicht op de omvangrijke zitkamer, zeer sober opgevat, waar een statige 4-zit-canapé, bekleed met antiek linnen fluweel, een dominante rol speelt. Belangrijk in deze ruimte is de indirecte plafondverlichting, waarbij de bestaande vlakke plafonds, die door de vorige eigenaar waren aangebracht, op 2 plaatsen zijn opengekerfd, om zodanig het zicht op de oorspronkelijke houten roostering terug zichtbaar te maken, de beide gleuven zijn voorzien van richtbare spots die een spectrum aan licht naar onder laten schijnen, zoals de zon door een opening in de wolkenhemel schijnt.

De zitkamer fungeert tegelijkertijd als TV-kamer, dus was het van belang om het TV-toestel bij niet gebruik volledig weg te cijferen, om ten volle tot rust te kunnen komen in deze ruimte. Daarvoor is een zwevende kast ontworpen, waarin alle componenten van TV en hifi zijn vervat, met daarboven een eikenhouten schuifwand als tegenhanger van de plooideur aan de andere zijde van de haard. Dit alles in contrast tot het imposante en kleurrijke vertikale schilderij, dat door de horizontale belijning van de kast optimaal tot zijn recht komt.

De eikenhouten schuifdeur voor TV glijdt voor de muur naar links, zonder het kunstwerk te storen.

Vanuit traphall op 1° etage komt men in het bureau via een dubbele klapdeur, die in geopende stand een omkadering van een muurnis vormt. Het bureau geeft uitzicht op een dakterras via een groot vensterraam, tevens naar de achter-zijgevel van de woning, de vide daartussen is afgeschermd door een helderglazen ballustrade, in de vloer vastgeklemd.

Bij gesloten stand wordt deze klapdeur een eikenhouten wand, gekoppeld aan de boekenkast in hetzelfde materiaal. De lange schrijftafel is uitgevoerd in moeraseik en steunt op een centraal dubbelzijdig ladenblok, zodat 2 personen diagonaal tegenover elkaar kunnen werken.

Op de zolderverdieping zijn alle dakgebinten vrijgemaakt, gezandstraald en gedecapeerd, en tenslotte gepatineerd. Deze ganse ruimte wordt benut als master-bedroom annex dressing in duplex, en voorzien van open gashaard op keienbed. Voor de vloer hebben we geopteerd voor antieke planken, in gerookt eikenhout, diezelfde planken zijn ook gebruikt voor de commodes aan linkerzijde, waarbij elke plank volgens breedte telkens een ladefront bekleedt.  

Tussen deze beide ladekasten bevindt zich de dubbele deur naar badkamer, in gesloten stand een strakke naturelkleurig eikenhouten voorzetwand achter het dakgebinte.

In geopende stand draaien de beide deuren tegen het gebinte, als een omarming ervan.

Daarachter bevindt zich een verrassend hagelwitte badkamer, inclusief een wit gekalkte eiken planché, in contrast tot de dakgebinten die gelijk zijn behandeld als deze in de master-bedroom. Het centrale ligbad geeft dankzij de hoog opstaande rug een intiem gevoel, tevens een retro-look naar de zitbaden van de 19e eeuw. Zowel ligbad als dubbele instapdouche zijn uitgevoerd in ice-witte Corian, met kraanwerk Vola in inox. Het inzetpaneeltje in douchewand is een pivoterend kastdeurtje als geheime berging voor de toiletartikelen, verderop bevindt zich een zitbank met geïntegreerde handdouche.

Pittig detail: het badkraanwerk is volledig verscholen in een centrale box naast het ligbad, met opklapdeksel, uitgevoerd in hetzelfde Corian. Achter het ligbad heeft men zicht op een plat dak, bekleed met keien in witte carrara-marmer, als optische verlenging van de witte vloer binnenshuis.

De beide solitaire wastafels, tevens in witte Corian, hebben een grillige vorm om de strengheid van de architectuur van de badkamer te doorbreken. Zij geven zicht op de straatkant, waarbij de draai-kipramen zijn voorzien van shutters, met een minimale roterende spiegel centraal op de eiken pilaar. De badkamerkasten zijn uitgevoerd in geborsteld en wit gekalkt massief eikenhout, onderaan doen zij dienst als convectorkasten, bovenaan zijn deze aan beide zijden van de wastafels voorzien van valdeuren, die op perfecte werkhoogte dienstdoen als aanrecht.